duminică, 21 februarie 2010

Despre opozitie, brand-uri si politica de imagine

Din ciclul "Iar e WE, ce mai fac romanii?" sambata pe la pranz dau drumul la TV si navigand rapid am dat peste congresul PSD. Precizez de la inceput (a N-a oara) ca nu am deloc la inima acest partid si ca ceea ce scriu provine doar din parerea mea ca e nevoie si de o opozitie reala in Romania pentru a face lucrurile sa mearga.
Premize: cel mai mare partid de opozitie, singurul partid vizibil de centru stanga, scadere in popularitate la ultimele cateva alegeri, certuri interne, alegeri pierdute "la mustata" (cum zice Geoana), lideri controversati, partid sustinut preponderent de "varsta a treia", baroni locali. Peste 2 ani sunt alegeri locale. Oricine are un pic de viziune politica intelege ca e nevoie de o schimbare pentru a reusi sa castigi voturi, deci popularitate, deci putere.
Si acum incepe show-ul: Geoana nu isi da demisia, pentru ca a castigat 5 milioane de voturi - e bun de presedinte... Membrii PSD incep discutiile prin presa despre o potentiala fraudare a viitoarelor alegeri interne. Cool! Deci suntem hoti si recunoastem! Apoi incepe inscrierea in cursa electorala si se vedetot mai clar mult trambitata dorinta de reforma - apar la scena deschisa Mitrea, Nastase, Mazare. Deci la vremuri noi, tot noi. Dupa declaratii sforaitoare despre decizia de a candida, despre schimbare, sacrificiu, lupta, idealuri etc., incep sa apara retragerile pe diverse motive penibile. Ca si cand nu era de ajuns, mai apare si Vanghelie in prim-plan declarandu-si convingerile "ferit" de urechile presei. Scuze penibile, acuzatii si capitol incheiat. Intr-o tara normala dupa 2 astfel de saptamani, partidul ar fi ajuns de la 35% capital de popularitate la un maxim 10%. In inocenta mea, credeam ca mai jos nu se poate. Dar a venit congresul si am inteles ca prostia nu are limite. Pe principiul "nimeni nu iti poate face atat de mult rau, pe cat iti poti face singur" congresul a fost televizat. Am avut astfel ocazia sa revad calitatea oamenilor din partid atat din luarile de cuvant, din datul la glezne precum si din gunoiul lasat in sala la sfarsitul congresului. Dar nici asta nu e cel mai grav aspect. Absolut toti candidatii au prezentat in discursuri nevoia de reforma si restructurare. Nobil, dar cand toti ii dau drept reper pe Iliescu si Nastase ceva nu mai rimeaza. Cum poate fi cineva atat de imbecil incat sa nu intleaga ca PSD are o categorie fixa de votanti -cei peste 50 de ani? Cu timpul, numarul lor scade prin evolutia naturala spre deces si de aici ideea de a atrage noi voturi. Cum de Nastase s-a lipit imaginea de corupt, iar pe Iliescu - cel putin, Bucurestiul nu il va ierta vreodata pentru mineriade, e chiar atat de greu de intles ca o reforma, fie ea si de fatada, trebuia inceputa prin desprinderea de aceste 2 pete ale istoriei (partidului)? Sa mai zic ca bolsevicul Ilici urca la tribuna si se prezinta drept "brand"? Acest comunist nu se dezminte in discurs si chiar isi permite sa ii persifleze pe cei din sala care asculta cu emotie discursul tatucului. Aha, buna reforma eu ii votez...
Si apoi incepe meciul, vin candidatii - Mitrea Manivela - un personaj jenant si foarte santajabil ingaima o schita de discurs si incheie anuntandu-si retragerea din cursa si sprijinul pentru Victor Ponta. Apoi Radu Mazare - acest Che Bariervara de la Mamaia - cu sapca pe cap si pieptul dezgolit, jurandu-se pe crucea de aur de la gat ca Victoras are sange si ca el cedeaza in favoarea lui. Urmeaza Geoana cu un discurs defensiv, iar vreo flacara ceva, dres spre sfarsit cand sesiseaza atitudinea ostila a lui Dragnea, care il acopera cu muzica in timpul luarilor de cuvant. Si ca totul sa cada in derizoriu, ultimul personaj integru din PSD -Cristian Diaconescu - se retrage in favoarea lui Geoana. Gestul a echivalat cu punerea mainilor pe piept si a banilor pe ochii partidului.
Capitolul final - votul si numaratoarea. Tarziu in noapte Victor Ponta castiga la o diferenta de aproximativ 80 de voturi. Indraznesc sa cred ca nu va reusi sa schimbe mare lucru in partid si ca nu va aduce mai multe voturi, dat fiind legaturile cu Ilescu si Nastase. In plus, ramane in memorie si cu fraza" Sistemul lor a fost mai bun decat al nostru!"... Halal opozitie, noroc ca nu avem alegeri anul asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu