joi, 9 iulie 2009

Obligativitatea votului

Am citit in Gandul un interviu cu Plesu realizat de CTP. Mi-a ramas o idée cel putin interesanta: introducerea obligativitatii actului electoral. Astfel, fiecare cetatean trebuie sa isi exercite dreptul de vot sau sa prezinte o scuza in caz contrar. Sanctiunule pot merge de la o amenda la inchisoare, cu variante intermediare – suspendarea dreptului de vot, reducerea unor drepturi cetatenesti, scaderea accesibiliatii la locurile de munca in domeniul public, etc. Initial, am fost usor refractar, dar cautind am observat ca situatia e prezenta in cateva tari civilizate (Belgia e un exemplu), avind rezultate demne de luat in seama – prezenta la vot de aproximativ 90%. Pusa in aplicare corespunzator, procedura poate responsabiliza populatia, astfel incat sa nu mai avem conducatori alesi de mai putin de 20% din totalul populatiei cu drept de vot.

4 comentarii:

  1. Sa-l citez pe Badea, ma duc la vot si pun 23 de stampile pe tot buletinul.
    E OK asa? Am fost "responsabilizat" de lege?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Cristian: Responsabilizarea nu se face peste noapte. Daca vrei sa stai acasa si sa lasi un sfert din cei cu drept de vot sa decida pentru o tara intreaga, e alegerea ta. Dar nu protesta cand Becali, Cozma, Vadim, EBA si altii se joaca de-a politica pe nervii tai. Ei ajung acolo doar pentru ca au votanti constanti sau fura, in ambele feluri profitind de o anume lipsa de reactie. In timp ce domnul Badea isi exprima scarba in mod neconstructiv, un proiect de lege ar putea schimba lucrurile. Sa zicem ca ar exista pe buletinul de vot rubrica "niciunul". La o prezenta la vot de 80%, nu crezi ca un 60% de "niciunul" ar incepe sa puna lucrurile in miscare?

    RăspundețiȘtergere
  3. intervin tardiv... sunt perfect de acord cu tine tibi si implicit cu sus mentionatii pelesu :-D si ctp. obligativitatea votului (mai ales ca nu stiam despre belgia ) este o idee perfecta. daca v-ati dorit libertate (de a vota intre altele) stimati cetateni... la vot. ca doar ea (libertatea) nu e o bomboana pe care ai primit-o si poti sa o mananci sau sa o arunci. implica responsabilitati si anumite principii. daca nu, atunci este indreptatit cel ce o neglijeaza sa traiasca in evul mediu (cu baroni, cavaleri si alti monarhi absoluti). la limita in camere pietruite si reci...

    RăspundețiȘtergere
  4. Esti la fel de nesabuit ca si cei care sustin obligativitatea votului!!! Votul in sine reprezinta certificarea unui abuz!!! Treziti-va o data pt totdeauna! Nu intelegi in fond ca democratia reprezinta o forma crasa de impunere a vointei unei majoritati? Ce dracu de nevoie avem de politicieni? Ca sa faca ce? Plesu isi da masura ridicolului aici. Cu ce drept obliga cineva pe altcineva sa faca ceva? Imi spui si mie? Trezeste-te dracului o data la realitatea si intelege ce e libertatea in societatea!!! ABSENTA COERCITIEI si ABSENTA STATULUI! Statul este o institutie coercitiva finantata exclusiv prin mijloace coercitive! De ce dracu as finanta in continuare coercitia? Ca vrea filosoful Plesu care crede ca intelege omul ca fiind un fel de oaie care raspunde la stimuli externi si da mai mult lapte sau blana? Domnului Plesu nu i-ar strica ceva lectii de filosofie elementare degeaba a studiat cu Noica.
    E grav cand vezi atatia tineri cum canta tampeniile recitate de o imbecila. Un nebun arunca o vb si toti se declara de acord!!! Democratia este ruda apropriata a totalitarismului!!! Cititi dracului si istoria. Desigur n-o s-o gasiti in manualele invatamantului de stat de la nici un nivel! Dar se pare ca invatamantul de stat l-a educat bine bine pe Plesu ca si pe tine si pe toti cei care sustin obligativitatea a ceva. Sa se oblige ei insisi sa faca ce vor. Pe mine sa ma lase in pace sa-mi vad singur de viata si de ceea ce e mai bine pt mine inclusiv SECESIUNE CU STATUL ROMAN SI INSTITUTIILE LUI PARAZITARE (valabil pt orice stat. Hai noroc!

    RăspundețiȘtergere