miercuri, 20 mai 2009

Tupeul ca raspuns la lipsa de reactie

Nu sunt un consumator de televiziune. Zilele trecute, mai exact luni, am nimerit peste o emisiune in care era invitat Miron Cozma. Miron - luceafarul prafos al huilei, liderul gradinarilor pasionati de panselute din vara lui ‘90, bata lui Dumnezeu impotriva decadentei, lampasul spart al iluminarii natiei - "baiat" frezat cu gagica noua se autocaracteriza drept un rebel, spirit liber, mult mai rocker decat golanii pletosi din piata Universitatii, lipsit de orice urma de formalism, citez "dupa cum vedeti nu umblu in costume ca toata lumea, ci am venit in camasa". Pentru o imagine mai clara - camasa era un plastic negru lucios inchis pana in gat cu nasturi - avand incrustate nestemate negre. Dar nu moda este subiectul de azi. Acest gunoi social perora despre pretentiile personale de a candida la functia de presedinte al Romaniei. Intrebat despre compatibilitatea dintre functia enuntata anterior si implicarea sa in momentele inaltatoare de consolidare a democratiei, a tinut sa precizeze ca e absolut nevinovat, mai mult, ca institutiile statului nu l-au pus sub invinuire si ca securistii au fost cei care au condus ostilitatile. Nu discut aici despre interese si partea sa de vina, dar mi se pare absolut incalificabila "candoarea" discursului sau. In conditiile in care avem un presedinte jucator (constitutia e o joaca pentru domnia sa) si avand in vedere ca tara nu se indreapta nici pe departe spre ceea ce asteptam, ma intreb cam ce ar trebui sa se intample ca sa apara o reactie din partea societatii? Este aboslut evident ca pe fondul unei inertii a societatii civiile (care nu amendeaza prompt astfel de discursuri) combinate cu lehamitea existenta, loc de mai bine nu se intrevede, iar personajele de tipul celui descris nu numai ca nu vor inceta sa apara, dar vor fi chiar apreciate si vazute ca model.

3 comentarii:

  1. vinovat nu este el din pacate... ci un sistem care a prins ideea ca circul si painea sunt de ajuns la acesti nobili descendenti ai imperiului roman- romanii. varianta degradata de latin corcita cu cea mai lipsita de vana ginte migratoare- slavii. de aceea circarii, gigi, miron, vadim, columbeanu etc. sunt ca niste pestisori in apa. in alte zone ale lumii civilizate ar sta linistiti intr-un acvariu, hraniti din mila unor oameni prea civilizati si de ce nu amuzati sa ii lase sa moara.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Basileu: De acord - totul e un amestec de audiente, goana dupa bani, ignoranta si inconstienta sociala, dar duc ideea mai departe si intreb: De ce nu exista o respingere veritabila si vehementa din partea societatii sau cum se poate opri degradarea?

    RăspundețiȘtergere
  3. 50 ani de starpire a valorilor si indobitocire sistematica, prea multe probleme marunte in viata oamenilor, o cultura in scadere si un fond al oamenilor din zona noastra geografica profund comod, influentabil si atras de nimicuri (cam in felul precolumbienilor din insule la vederea margelelor) sunt elemente suficiente pentru a pastra lucrurile asa multa vreme.
    de oprit nu se poate. poti sa speri ca oamenii de circ ar putea sa dispara prin extinctie, si astfel sa ramana spectatorii fara spectacol. sau poate plictisul... asa poate cetatenii se vor intoarce la treburile lor si macar va fi liniste. partea buna este ca in aceste conditii e ok sa adopti un comportament elitist si la limita snob...

    RăspundețiȘtergere